Att göra en hushållsbudget

By in
No comments

Ett riktigt bra tips för den som vill få koll på sin hushållsekonomi är att lägga upp en budget. Det skapar en god överblick över ekonomin samtidigt som det blir väldigt tydligt vart pengarna tar vägen. Fördelarna med att lägga upp en budget är att man med hjälp av den kan göra ekonomiska förändringar så att man får råd med det man verkligen vill ha. Informationen budgeten ger skapar en hel del möjligheter att exempelvis skära ner på onödiga utgifter så att det går att betala av på eventuella lån, öka månadssparandet eller bygga en användbar buffert för oförutsedda utgifter. En budget blir på detta sätt ett viktigt ekonomiskt verktyg. Den enda nackdelen är att det är ett tidskrävande arbete.

Ett bra tips för den som behöver vägledning är att använda sig av en budgetkalkyl där man antingen kan föra in sina egna ekonomiska uppgifter eller använda sig av schablonsiffror. Man behöver ha tillgång till en del information om sina inkomster och utgifter såsom till exempel lön, räkningar och kontoutdrag.

På utgiftssidan kan det vara en bra idé att hålla koll på vilka utgifter som är löpande samt att inte glömma autogiron, mobilräkningar och försäkringar.

Vitsen med en budget är skapa större ekonomisk kontroll och motverka de hål i plånboken som många spontana småköp till synes obemärkt kan skapa. Meningen är inte att ta bort nöjet med pengar utan att få råd med det man drömmer om och att kunna unna sig såväl familjesemestrar som vardagslyx. För den som vill spara en slant finns det gott om kalkyler och beräkningar på internet att använda sig av oavsett om man är flera i hushållet eller inte.