Att ta sig ur en skuldfälla

By in
No comments

Idag är det många som hamnar hos Kronofogden med stora skulder utan möjlighet att betala tillbaka dem. Tyvärr blir det alltfler som hamnar i en skuldfälla men det finns sätt att ta sig ur den.

Det viktigaste för att ta sig ur en skuldfälla är att samla ihop alla papper på lån, inkassokrav och brev från Kronofogden och gå igenom dem noggrant. Om du upptäcker att du har många mindre lån till skyhög ränta är det viktigt att bli av med dem så fort som möjligt. Ett sätt att betala tillbaka dem är att ta ett större med bättre villkor. Med ett stort lån får du en bättre överblick och en lägre månadskostnad. Genom att jämföra olika långivare hos Lånakuten och ansöka via nätet får du snabbt besked och pengar utbetalda så att du kan betala av dina andra lån.

Spara pengar

När du har gått igenom alla dina skulder är det dags att undersöka vad du lägger pengar på. Gå igenom dina kontoutdrag från banken ett år tillbaka och

räkna ut hur mycket pengar som du lägger på boende, mat, transport, nöje, alkohol etc. Dela den totala summan med 12 för att beräkna din genomsnittliga månadskostnad. Många blir förvånade över hur mycket pengar som försvinner på godis, kaffe och andra småköp i vardagen. Efter denna uträkning är det dags att göra en budget för hur mycket du har råd att lägga på de mest nödvändiga utgifterna. Fundera på om du kan gå eller åka buss istället för att ta bilen och om du kanske till och med kan sälja bilen för att spara pengar. När du gör budgeten behöver du vara strikt eftersom det handlar om att du ska spara pengar för att komma ur skuldfällan. Tänk på att du kommer att kunna leva lyxigare när du väl har betalat av alla dina skulder.

Skuldsanering

Om du inser att dina skulder kommer att fortsätta att växa trots att du lever efter en snål budget och har gått igenom alla dina lån och fått den lägsta möjliga räntan är enda utvägen en skuldsanering om du vill bli helt skuldfri. Skuldsanering innebär att du under flera år måste leva på existensminimum vilket gör att du bara har pengar kvar till det mest nödvändiga som hyra och mat. Efter ungefär fem år skrivs dina skulder av och du kan börja om från noll igen. En ansökan om skuldsanering görs hos Kronofogden men kom ihåg att det inte är alla som blir beviljade en sanering. För att få en skuldsanering krävs bland annat att du inte har pågående näringsförbud och att du så pass stora skulder att du inte kan betala av dem inom cirka 10 år. Du måste dessutom vara folkbokförd i Sverige och får inte tidigare ha beviljats skuldsanering.