Att tänka på när man lånar pengar

By in
No comments

Många motsätter sig tanken på att låna pengar, helt enkelt för att de inte vill vara skuldsatta. För vissa saker är dock lån en ren nödvändighet, och kan dessutom snarare ses som en investering än att skuldsätta sig. Det gäller till exempel om man köper en fastighet – sannolikheten är att man kommer att kunna få tillbaka pengarna (eller mer) om man en gång säljer fastigheten igen, och amorteringarna på lånet är därför en form av sparande.

Det finns dock vissa saker man ska tänka på när man lånar pengar, för att det ska bli så ekonomiskt som möjligt. En sådan sak är att välja rätt form av lån för rätt tillfälle. I situationen ovan ska man till exempel ta ett bostadslån, som använder den inköpta fastigheten som trygghet. För många saker finns det särskilda lån, till exempel byggnadslån (om man vill bygga nytt eller renovera) och billån (när man köper en bil). I andra fall kanske man måste låna pengar för något som inte är påtagligt, det vill säga för något som ”konsumeras”. I sådana fall, när det inte finns någon säkerhet för lånet, får man ta ett så kallat privatlån. Eftersom det inte finns någon säkerhet för lånet tar bankerna oftast ut en högre ränta på dessa lån, vilket gör att det är viktigt att jämföra bankernas villkor med varandra innan man bestämmer sig. På Enklare.se är det lyckligtvis enkelt att göra det. Ett par exempel på situationer när man kan behöva använda sig av ett sådant lån är för att betala självrisken på en veterinärsräkning eller för att reparera bilen – helt enkelt oförutsedda kostnader som man inte har råd att betala i stunden.

Det man slutligen ska tänka på är att inte låna pengar i onödan, det vill säga när man egentligen inte behöver det. Man kanske till exempel inte behöver ha den nyaste tv-modellen, om man inte har råd att köpa den med egna pengar? Det är den typen av skuldsättning som man behöver akta sig för, inte att köpa sin egen bostad.