Blancolån – ett ekonomiskt beslut?

By in
No comments

När man hör ”blancolån” tänker man kanske inte i första hand på ett ekonomiskt beslut. Blancolån är som bekant lån avsedda för konsumtion, som inte har någon säkerhet. Det gör att räntan vanligtvis är högre för blancolån än andra typer av lån, exempelvis bolån eller billån (med bilen som säkerhet). Att ta ett blancolån kan dock i vissa lägen vara ett mycket sunt, ekonomiskt beslut.

Det gäller kanske framförallt om man sedan tidigare har andra, mycket oekonomiska lån, till exempel i form av snabblån och sms-lån. Dessa lån på relativt små summor kan snabbt bli mycket kostsamma, i och med att de har hög ränta och kort avbetalningsplan. Att ta ett blancolån för att betala av sådana lån blir därför ett sätt att ”samla” lånen, och se till att man får en lägre ränta och bättre avbetalningsmöjligheter.

När man tar ett blancolån har man dessutom mycket bättre möjligheter att se till att man gör det med bra villkor. Om man exempelvis tar ett blancolån från Sambla, jämför de lånevillkoren hos 20 olika banker och långivare som erbjuder blancolån, så att man får den bästa möjliga räntan och de bästa möjliga ekonomiska förutsättningarna för sitt lån. På det sättet kan ett blancolån vara ett ekonomiskt beslut som har stor positiv effekt på ens privatekonomi.