Den självhushållande ekonomin

By in
No comments

De flesta känner i stora drag till vad självhushållning handlar om eller i varje fall är det möjligt att relatera till drömmen om att bli helt självförsörjande. Självhushållning är ett ekonomiskt system där människor själva framställer mat, kläder och annat de behöver allt som oftast på en mindre eller större gård på landet.

Den engelske författaren John Seymour har skrivit den omåttligt populära boken “Självhushållning – en handbok för realister och drömmare”. Den allra första upplagan till denna allomfattande uppslagsbok kom redan på 1970-talet. Det har i alla tider framstått som ett ideal att själv kunna bruka jorden och sätta mat på bordet men när det kommer till att faktiskt smutsa ner händerna i praktiken slutar dagdrömmarna för många.

Boken är användbar oavsett i vilken grad man väljer att bli självhushållare. Här finns konkreta beskrivningar på allt ifrån hur man brukar jorden till hur man framställer sin egen ost. Det finns också en väldigt sund inställning som belyser begreppet i den meningen att självhushållning inte handlar om att acceptera en lägre levnadsstandard eller att leva utifrån ett idealiserat förflutet. Självhushållning handlar om livskvalité och om att välja frisk och sund egenproducerad mat samt en förnuftig inställning till jorden och miljön. En självhushållare hushållar med sina resurser på ett miljömässigt och ekonomiskt hälsosamt sätt.