Ekonomi för studenter

By in
No comments

När man studerar kan det vara knapert med pengar på kontot. Om man har jobbat innan man började studera kräver det att man lägger om hela sin livsstil för att klara av den ekonomiska biten. Studielånet och bidraget räcker inte alltid långt, speciellt inte om man har en hög hyra. Det är också viktigt att komma ihåg att bara för att man är student innebär det inte att man måste avsäga sig allt som heter nöje. Att studera är ett heltidsjobb och man måste också ha råd att göra saker som är roliga. Det finns flera saker man som student kan göra för att förbättra ekonomin så att man kan studera utan att behöva ha magont på grund av en dålig ekonomi.

Finansiera studietiden med mer än bara CSN

I Sverige har vi det bra ställt. Alla studenter kan få hjälp från staten för att kunna studera. Trots att det är möjligt så räknas majoriteten av Sveriges studenter till den fattiga delen av befolkningen. Det är alltså inte konstigt att många studenter tvingas jobba vid sidan av studierna. Det finns andra saker man kan göra förutom att jobba för att få en bättre ekonomi. Bland annat finns det många fonder och stipendier man kan skicka in ansökningar till för att få ekonomisk hjälp. Fonderna har olika villkor för att man skall få skicka in en ansökan, och de kan också ställa krav på vad pengarna får användas till. Det är värt att lägga ner tid på att skriva en bra ansökan och skicka in den. En del stipendier är på stora summor, och det är något som är tacksamt när man inte har pengar i överflöd.

Planera inför studietiden

Har man planer på att börja studera är det bra att på förhand fundera på den ekonomiska biten så det inte kommer som en chock när man väl börjat plugga. När man har tänkt på det ekonomiska kan man istället lägga tid på att förbereda sig inför eventuella antagningsprov. Behöver man exempelvis hjälp med högskoleprovet finns det att få på många sätt. läs mer här om hur man kan bli expert på att skriva provet. I mån av möjlighet kan man spara pengar innan man börjar studera. Kanske har man ett extrajobb som man kan avsätta en summa från varje månad. Det är viktigt att komma ihåg att när man väl börjar studera så skall den största delen av ens energi gå åt till studierna. Ju mer man kan planera inför en studentekonomi desto mindre kommer man uppleva att det är jobbigt när man väl är i den situationen.