Om att vara ekonomisk

By in
No comments

Själva ordet ekonomi betyder läran om hushållande med resurser i ett tillstånd av knapphet och betyder kort och gott förmågan att hushålla med begränsade resurser. Vad innebär det då att tänka ekonomiskt eller att vara ekonomisk?

För många handlar det om att använda de ekonomiska medlen i den privata ekonomin på ett så ansvarsfullt sätt som möjligt. En del tycker att det finns en negativ klang i ordet ekonomisk som lutar åt det snåla hållet. Snålhet har emellertid ingenting med saken att göra utan att vara ekonomisk handlar mer om att använda sina pengar på bästa tänkbara sätt. Detta betyder exempelvis att inte betala mer för saker än vad de i själva verket kostar.

Att vara ekonomisk är att vara ekonomiskt medveten och exempelvis betala räkningarna i tid och slippa påminnelseavgifter eller att se över försäkringar, elavtal, tv och telefoni för att hitta de bästa avtalen. Det kan också handla om att välja bästa möjliga sparkonto med god ränta eller att medvetet låta bilen vila emellanåt till förmån för cykling och promenader. Detta sparar både på miljön samt den ekonomiska och kroppsliga hälsan.