Om ekonomiska vinster och förluster

By in
No comments

Som de flesta människor känner till så finns det olika sätt att både placera och hantera sina pengar så att de räcker till det den enskilda ekonomin behöver. Det finns också en del människor som väljer att spekulera med sina pengar på ett så säkert sätt som möjligt. Att spara och investera på bästa sätt kräver lite eftertanke och en del efterforskningar. Något som kan vara bra att tänka på är att ha med risken för förlust i beräkningen och utifrån det avgöra vad den bästa placeringen kan vara. Vana investerare vet att risk och avkastning ofta går hand i hand.

Sparkonto

Den ekonomiskt försiktige har i alla tider satsat på ett sparkonto med så fördelaktig ränta som möjligt. Tyvärr hänger bankernas ränta ihop med det ekonomiska läget överlag och avgörs till viss del av styrräntan. Sämre tider ger helt enkelt sämre ränta eller ingen alls. Då kan det vara läge att se sig omkring på den ekonomiska marknaden och hitta ett annat alternativ. Det finns alternativa och mindre banker som i sådana tider kan erbjudna mer fördelaktiga sparkonton.

Fonder

Det går också att placera pengar i en räntefond eller en aktiefond vilket möjliggör ett månadssparande där riskspridningen är mycket större tack vare att fonden i sig själv består av en större samling aktier som en fondförvaltare ansvarar för. Dock tas en kapitalavgift ut årligen på de sparade pengarna.

Obligationer

Beroende på vilka ekonomiska medel man har att röra sig med så kan man välja att antigen köpa obligationer eller obligationsfonder. För småspararen är det senare ofta ett bättre alternativ när det gäller köpkraft, risker och avkastning.

Investera i fastigheter

För den som redan är en van investerare så kan det vara en god idé att investera pengarna i fastighetsköp av olika slag. Hyresfastigheter kan exempelvis dessutom både ge en god inkomst och fungera som säkerhet vid andra fastighetsköp.

Aktier

Att handla med aktier är något som både små och stora sparare kan syssla med. Om man är intresserad av snabba klipp med hög avkastning så krävs det att man håller sig påläst och uppdaterad samt har en förmåga att läsa marknaden.

Guld

Att köpa guld är att göra en investering som bevarar värde då det är en råvara som ökar i värde i takt med inflationen. Det är således en stabil, säker och från år 2000 en momsfri investering i Sverige.