Om ekonomiskt oberoende

By in
No comments

Väldigt många människor drömmer om att vinna på olika lottospel eller ta hem storvinsten i ett TV-program. Vem vill bli miljonär var den svenska versionen av ett brittiskt TV-program som mitt i prick beskriver denna vision. Bingolotto är ett annat exempel på ett program som tjänar pengar på att människor lever på hoppet om att en dag bli ekonomiskt oberoende och på så sätt komma ur det ekorrhjulet och det ok som arbetslivet lägger på dem.

Denna dröm om att leva ett helt annat liv omsätter en miljardindustri där Hollywoodskådespelarna är rampljusets okrönta konungar. Dessa glamourösa och ofantligt rika människor lever till synes bekymmerslösa liv där de genom att vifta med handen kan uppfylla alla sina önskningar i samma sekund som de tänkt dem. Dessutom är de arbetsgivare åt en myriad olika människor vars dagliga arbete handlar om att se till att de har det så bekvämt som möjligt. De omger sig med hushållerskor, kockar, serveringspersonal, butlers, chaufförer, stallpersonal, trädgårdsmästare, personliga stylister och mycket mer. De skådespelare som tjänar de riktigt stora pengarna ses också som enormt lyckligt lottade då de får rejält betalt för att jobba med sin hobby.

Andra exempel på ekonomiskt oberoende människor är den handfull genier som lyckats skapa någon form av unikt koncept som visat vara den marknadsnisch som behövdes just då. Bill Gates och Ingvar Kamprad är ypperliga exempel på denna typ av intelligent entreprenörskap. Bill Gates tjänade sina miljarder på att uppfinna Windows vilket bokstavligen gav honom ett fönster rakt in på banken. Ingvar Kamprad byggde upp varumärket och varuhuset Ikea från grunden och grundlade därmed grundstommen för sin egen skattkammare. Båda två är kända för sina miljarder men framför allt beundrade för att själva ha skapat sitt oberoende med hårt arbete och en vilja av stål.

Den idel ädla adeln är en kategori människor som haft förmånen att födas in i en ekonomiskt oberoende sits och i de fall där de hamnat på bar backe har de visat ett ekonomiskt ölsinne att skämmas över. Det är få förunnat att ärva ett bankkonto fullt av möjligheter att realisera drömmar och iscensätta projekt. En given plats i samhällets översta skikt väntar den som föds vid rätt tid och framför allt på rätt plats.

Vanliga människor fortsätter att söka sätt att få pengarna att arbeta för dem istället för tvärtom. Det är ytterst få som lyckas men för de som kammat hem en lottomiljon blir det oftast inte som det var tänkt. Man blir inte lycklig av pengar men de kan underlätta livet på olika sätt. Den viktigaste läxan av allt i jakten på ekonomiskt oberoende är att inget i denna världen är gratis. Allt har ett pris och bekvämlighet har en tendens att kosta mer än det smakar.