Ränta på ränta effekten

By in
No comments

Om jag säger att börsen går upp cirka 8 % varje år med index, skulle det vara mer intressant att lägga in dina pengar där istället? För att göra detta lätt så ska jag beskriva ränta på ränta effekten.

Rent krasst så betyder det att dina pengar ökar med en viss procent. Du får således en större avkastning på ditt satsade kapital för varje år som går istället för att pengarna ligger på ett sparkonto och äts upp av inflationen.

Ponera att du har 250.000kr på ett sparkonto utan någon ränta. Efter 10 år så står du fortfarande där med 250.000kr. Sätter vi det i jämförelse till en fond som följer index på börsen så skulle du efter 10 år ha 539.731kr.

Du har nästan 290.00 kr mer på enbart 10 år genom att förvalta dina pengar i fonder eller aktier. Ett annat tips är även fondrobotar då de automatiskt placerar dina pengar.

Detta är den stora kraften hos ränta på ränta. Fördelarna är enorma kontra ett vanligt sparkonto. Tiden att gynna bankerna är förbi och det är dags att själv förvalta sin ekonomi och göra det bästa av det som vi kan.

Bästa sättet att få mer avkastning

Genom att själv aktivt förvalta dina pengar och lägga ner energi på aktier så kan du med tiden lära dig enkla tekniska analyser där du på förhand lär dig hur marknaden kommer att röra sig baserat på vad som har hänt tidigare. Något annat du kan göra är att välja högriskfonder där du dels riskerar att förlora pengar men även tjäna mer. Allt är beroende på hur stor risk du är villig att ta. För att spela korten säkert så är en index fond den bästa vägen att gå för att sakta men säkert stärka din ekonomi. Genom just detta så får du möjligheten att med åren skapa en tryggare ekonomisk framtid.